05/10/2017

Lionsclub Leowardia heeft op 5 oktober jl. voor de derde keer een lezing georganiseerd die er toe doet. Onder de titel ‘Shift Happens, deal with it’  namen de sprekers Ruud Veltenaar en Aranka Sinnema zo'n 500 bezoekers in Stadsschouwburg De Harmonie mee in een veranderende wereld. Ze belichtten welke impact dat heeft op jezelf, je leven, je werk en je omgeving.  Hoe kun je de technologische revolutie als bedrijf bijbenen? En wat voor soort leiderschap en ondernemerschap hebben we dan nodig?
De thema’s grensverleggend en zelfredzaamheid liepen als rode draad door het gehele programma.

Grensverleggend
Shift Happens, deal with it: een toplezing georganiseerd door 29 zelfredzame dames voor een goed doel. Een lezing die grensverleggend was en je over je eigen grens heen liet kijken.
Tijdens een dynamische presentatie gaf Ruud Veltenaar, o.a. hoogleraar aan het MIT in Boston en filosoof, de bezoekers een agenda mee naar het jaar 2050 inclusief marsroute en persoonlijke route. Megatrends en ontwikkelingen kwamen in sneltreinvaart langs, met de focus op meer welzijn, delen is het nieuwe hebben, van ego naar eco, friskijken maar je bedrijf en hij toonde een fascinerende toekomst van onze samenleving en maatschappij.

Onder de titel 'That crazy little thing called human'  nam gedragspsychologe Aranka Sinnema van Duwtje.com de bezoekers mee in het thema nudging. Nudging heeft te maken met gedragsbeinvloeding. Bij veranderingen is er altijd sprake van weerstand. Er zijn altijd 101 redenen te bedenken waarom mensen niet mee willen gaan in veranderingen, maar aan welke knoppen kun je draaien om deze gedragsverandering wel te realiseren en te beinvloeden? Mooie voorbeelden werden er door haar gepresenteerd over hoe eenvoudig dit soms kan zijn en hoe je mensen toch een duwtje in de goede richting kan geven. Download hier de presentatie van Aranka.

Goede doel KIVA
De opbrengst van deze lezing wordt via KIVA geinvesteerd in vrouwelijk ondernemerschap in ontwikkelingslanden. KIVA is een non-profitorganisatie uit Amerika die vrouwen ondersteunt met microfinanciering om een eigen bedrijf te starten en te runnen.  Hierdoor worden deze vrouwen zelfredzaam, kunnen ze in hun eigen onderhoud en dat van hun gezin voorzien. En kunnen ze zelfredzaam blijven waardoor ze een duurzame bijdrage kunnen leveren een betere toekomst en aan hun eigen gemeenschap onder het motto van “loan that changes lives”.

Succes
Met een opbrengst van 2500 euro is ook dit event weer succesvol te noemen. Voorzitter Margriet Bouma:”Het grootste succes is echter dat we er in geslaagd zijn om ons clubdoel “kennis voor iedereen”  waar te maken. Je kunt gerust van een beginnende traditie spreken, nu we voor de derde keer op rij er in geslaagd zijn om sprekers die er toe doen naar Leeuwarden te halen.”
In het najaar 2019 staat de volgende lezing alweer gepland. Benieuwd welke dat is? Houd deze website in de gaten!

Meer foto's zien? Kijk hier!
Bronvermelding foto’s: Jeannette de Groot